DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag met overgrote meerderheid alsnog ingestemd met Nederlandse deelname aan de verdere ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Aan de instemming ging een lange periode van onzekerheid vooraf waarin exact de helft van de vorige samenstelling van de Tweede Kamer tegen Nederlandse deelname aan de verdere ontwikkeling van de JSF was. Maar na de verkiezingen bleek dinsdag bij de eerste stemming over de JSF, dat behalve de al bekende voorstanders CDA, VVD, ChristenUnie en SGP ook de Lijst Pim Fortuyn voor is.

Meerderheid

Daarmee ontstaat een grote Kamermeerderheid van 99 zetels voor deelname aan de ontwikkeling van de JSF. PvdA, D66, SP, GroenLinks en Leefbaar Nederland waren tegen.

Het kabinet kan nu alsnog het contract met de Amerikanen tekenen, waar het eerder tot 12 juni uitstel voor kreeg. Nederland betaalt ruim 850 miljoen euro voor deelname aan de ontwikkelingsfase, Nederlandse bedrijven hopen op tegenorders ter waarde van miljarden euro's.

Het standpunt van de Lijst Pim Fortuyn was cruciaal bij de stemming van dinsdag. De partij leek lange tijd voorstander van de JSF, maar sprak zich daar tot dinsdag nimmer definitief over uit. In een fractievergadering besloot de LPF dinsdag te kiezen vóór de JSF.

Herben

LPF-fractievoorzitter Herben zei dat het demissionaire kabinet een 'doortimmerd' advies had gegeven over de JSF. Ook werkgevers en werknemers hadden een beroep gedaan op de LPF om voor het Amerikaanse toestel te stemmen. Herben zei niet te verwachten dat zich tussen nu en 2006, wanneer Nederland moet besluiten of het de JSF ook daadwerkelijk wil kopen, nog andere serieuze concurrenten zullen melden.

Teeven

Fractievoorzitter Teeven van Leefbaar Nederland liet weten dat zijn tweemansfractie tegen was. "We zijn geen geharnaste pacifistische partij, maar we zien niet in waarom Nederland nu mee moet doen aan de ontwikkelingsfase als je later ook gewoon van de plank kunt kopen."