DEN HAAG - Het aantal dodelijke, Nederlandse slachtoffers door de zeebeving in Azië is gestegen naar acht. De achtste dode is gevallen in Thailand, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. In Thailand zijn zeven Nederlanders omgekomen, in Sri Lanka één.

Er zijn nog altijd ruim dertig Nederlanders vermist. Ruim veertig Nederlanders zijn nog 'niet traceerbaar'. Dat laatste aantal ligt opnieuw lager dan de vorige melding. Vrijdag waren zestig mensen nog 'niet traceerbaar', vorige week waren het er nog ongeveer vijfhonderd.

Het ministerie verstaat onder moeilijk traceerbare mensen Nederlanders die "mogelijk'' ten tijde van de natuurramp in de getroffen gebieden waren. Veel van hen hebben zich echter gemeld na oproepen van premier Balkenende en het ministerie aan deze personen en hun familieleden. Hierdoor daalt de groep moeilijk traceerbaren snel.

Stijging

Van de ruim dertig vermisten is zeker dat zij op het moment van de tsunami in de rampgebieden waren. Buitenlandse Zaken houdt er serieus rekening mee dat het aantal doden en vermisten nog zal stijgen en dat van sommige vermisten geen spoor meer wordt gevonden.

In Thaise ziekenhuizen lagen zaterdag nog vijf Nederlandse gewonden, vier in Bangkok en één in Phuket. Hun letsel varieert van lichtgewond tot ernstig. De ANWB verwacht dat de meeste Nederlandse ziekenhuispatiënten in de komende week naar huis kunnen.