AMERSFOORT - In 60 procent van de Nederlandse ziekenhuizen is onvoldoende gegarandeerd dat de chirurgische instrumenten steriel zijn.

De ziekenhuizen voldoen niet aan de Europese normen en richtlijnen, aldus onderzoeker en sterilisatiedeskundige J. van Doornmalen van het bureau KW2 uit Amersfoort.

Onderzoek

Van Doornmalen voerde zijn onderzoek uit samen met de (inmiddels overleden) hoogleraar microbiologie Dankert van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Van Doornmalen onderzocht 197 zogeheten stoomsterilisatoren in ziekenhuizen.

Deze apparaten moeten medische instrumenten, na een intensief wasproces, ontdoen van schadelijke micro-organismen. In 40 procent van de gevallen waren de ziektekiemen ook zeker dood, bij 60 procent was dat niet zeker. Van Doornmalen maakt zich grote zorgen.

Strengere controles

Hij pleit voor een betere opleiding van gespecialiseerd personeel en strengere controles op de normen en richtlijnen. Wel beaamt hij dat niet elk instrument nu "krioelt van de ziekteverwekkers''. Maar wel is volgens Van Doornmalen voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld dat 60 procent van de ziekenhuizen niet kan garanderen dat de instrumenten steriel zijn.

Mei vorig jaar bleek al dat de sterilisatie van instrumenten voor kijkoperaties problemen kan opleveren. Sommige instrumenten zijn zo klein dat ze moeilijk zijn schoon te krijgen, bleek toen uit onderzoek van hoogleraar endoscopische chirurgie J. Bonjer.

Een week later meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat ziekenhuizen te laks zijn met het bestrijden van infectieziekten. Als er al een aanpak voor is, wordt die in de praktijk niet goed genoeg uitgevoerd, liet de inspectie toen weten.