AMSTERDAM - Er hebben zich nog geen epidemieën voorgedaan onder de miljoenen vluchtelingen in kampen in Sri Lanka. Dat meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag.

Directeur-generaal Lee Jong-wook van de WHO zegt dat in Sri Lanka, na Indonesië het zwaarst getroffen gebied van de tsunami op tweede kerstdag, er wel gevallen van diarree zijn gerapporteerd. Lee meldde dat deze gevallen niet bedreigend zijn.

Onder controle

"Het is normaal dat na een catastrofe als deze, er ziektes zijn. Maar ze zijn onder controle", zei de directeur zonder exacte cijfers te geven. Verder laat Lee weten dat 35 medische specialisten naar Sri Lanka zijn gestuurd om tekenen van epidemieën op tijd te kunnen signaleren. De WHO zei eerder dat minstens 150 duizend mensen risico zouden lopen als een epidemie zou uitbreken.

De Verenigde Naties (VN) rapporteerde verschillende gevallen van onder meer diarree, ademhalingsproblemen en huidproblemen, met name in het zwaar getroffen gebied Atjeh in Indonesië. Officials zijn bang dat ondanks de grote internationale hulp, de gezondheid van de bewoners in gevaar is. Het zuiveren van water en het bouwen van toiletten is vooralsnog het belangrijkste middel om ziektes te voorkomen.

Hygiëne

De VN laat weten dat hygiëne in de vluchtelingenkampen in de getroffen gebieden van Azië prioriteit heeft. Ongeveer drie tot vijf miljoen mensen wonen in dit gebied. Lee zei dat de WHO hard werkt om ziektes tegen te gaan. De organisatie heeft ongeveer vijftien miljoen euro nodig om op zijn minst nog drie maanden actief te blijven.