ROME - Het zware treinongeluk bij de Italiaanse stad Bologna, waarbij vrijdag veertien mensen om het leven kwamen, is zo goed als zeker veroorzaakt door menselijk falen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een van de machinisten heeft hoogstwaarschijnlijk in de dichte mist een rood signaal over het hoofd gezien. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Bologna gemeld, berichtten Italiaanse media zaterdag.

De botsing tussen een passagierstrein met ongeveer honderd inzittenden en een goederentrein deed zich voor nabij een klein station, ongeveer 25 kilometer ten noorden van Bologna. Ongeveer tachtig mensen raakten gewond, van wie twaalf ernstig. Onder de doden zijn de vier machinisten van de twee treinen.

Enkelspoor

De treinen zijn op een enkelspoor op elkaar gebotst. Door de mist was het zicht er minder dan 50 meter. Uit een reconstructie blijkt dat de passagierstrein op het station, waar nog een dubbele spoorbaan lag, had moeten wachten op het passeren van de goederentrein.

Ontspoord

Volgens ooggetuigen is de locomotief van de passagierstrein ontspoord, waarna de goederentrein het voorste treindeel doorboorde. Een wagon belandde boven op de goederentrein. De klap werd versterkt doordat het voorste deel van de goederentrein was volgeladen met zware stalen draagbalken.

De mist bemoeilijkte de berging. Het was moeilijk materieel bij het spoor te brengen. Een aantal doden was zo ernstig verminkt dat hun identiteit alleen met behulp van DNA-materiaal was vast te stellen.

In het verleden hebben zich al vaker ongevallen voorgedaan op enkelspoortrajecten in Italië. Twee jaar geleden kwamen twee machinisten door een dergelijk spoorongeval om het leven in de buurt van de grens met Frankrijk. Honderd passagiers raakten toen gewond.