DEN HAAG - Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) vindt het nog te vroeg voor een debat over een minister van Veiligheid. In de Volkskrant waarschuwde hij zaterdag voor "simpele oplossingen voor complexe problemen''.

Premier Balkenende zei onlangs dat hij in een volgende kabinetsperiode mogelijk een ministerie van Veiligheid invoert. Het kabinet zal er in de tweede helft van 2005 over praten.

Zo'n minister van Veiligheid zou zowel politie als justitie en de veiligheidsdienst AIVD onder zich krijgen. Nu zijn die verantwoordelijkheden nog verdeeld over de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Reorganisatie

De Graaf leidt momenteel een onderzoek naar de vraag of de rijksoverheid moet worden gereorganiseerd. Volgens De Graaf is een minister van Veiligheid slechts een van de vele mogelijkheden.

"Hebben we het over een 'Home Office', waarin Binnenlandse Zaken en Justitie opgaan? Een nadeel daarvan is dat er veel macht in één hand komt te liggen. Of moeten wij taken overhevelen van het ene ministerie naar het andere? Ook is een extra ministerie denkbaar, of een projectminister voor Veiligheid.''

Volgens De Graaf reageren veel burgemeesters, juristen en oud-bestuurders die nu al hun mening geven over een minister van Veiligheid voorbarig. "Veel mensen doen uitspraken zonder dat het hun helder is waar zij het over hebben.''