DEN HAAG - LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans vindt dat zijn collega-Kamerlid Wilders zijn toon tegen moslims in Nederland moet matigen. Eerdmans, die graag met Wilders wil samenwerken in een nieuwe politieke partij, heeft de oud-VVD'er daarop aangesproken, zegt hij in een interview in de Volkskrant van zaterdag.

Volgens Eerdmans kan de toon tegen moslims "wel wat minder''. "Mensen als Wilders en Ayaan Hirsi Ali hebben we heel hard nodig, omdat ze zich niet neerleggen bij de misstanden die zich in dit land onder onze ogen afspelen."

"Maar eerlijk gezegd: ik snap niet wat voor nut het heeft om te zeggen dat Mohammed een pedofiel is, Allah een fascist en alle moslims geitenneukers'', aldus Eerdmans in het vraaggesprek."

Volgens Eerdmans moet je als politicus uitkijken dat je ,,niet een hele groep tegen je in het harnas jaagt. Dan kun je wel stijgen in de opiniepeilingen, maar je drijfveer moet ook zijn dat je je boodschap niet op een rots plant.''

Voorzichtig

Politici hebben met de "precaire situatie'' in Nederland de plicht voorzichtig te zijn, aldus Eerdmans. "Ik heb tegen Wilders gezegd: onderschat niet wat jij in handen hebt. Misschien is het wel het verschil tussen rust in het land en escalatie. Maar Geert die wil een rustig land. Dat is het mooie aan Geert.''

Eerdmans is in de Tweede Kamer nog altijd lid van de LPF-fractie, maar zegde met vijf collega-LPF-Kamerleden in augustus zijn lidmaatschap van de partij op. "De LPF is kapot gegaan aan amateurisme, eigenbelang en hier en daar kwaadwillendheid.'' Volgens Eerdmans heeft de huidige partij LPF ,,niets meer te maken met Pim Fortuyn''.

Nieuwe partij

Eerdmans wil graag samen met Wilders een nieuwe politieke partij beginnen. Ook Marco Pastors en Ronals Sörensen van Leefbaar Rotterdam wil hij er bij betrekken. Inhoudelijk moet de partij in zijn ogen streven naar meer veiligheid in Nederland, meer gevangenissen en heropvoedingskampen. Ook wil Eerdmans de Antillen "verkopen aan de hoogste bieder''.