DE BILT - De harde zuidwesterwind die zaterdag over het land trok, is over zijn hoogtepunt heen. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI zaterdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Rond het middaguur bereikte de wind aan de westkust korte tijd stormkracht, windkracht negen. In het waddengebied stond een aantal uren lang eveneens windkracht negen. Korte tijd werd daar zelfs windkracht tien gemeten (zware storm).

Het weer wordt nu snel rustiger. Het weerinstituut had eerder op de dag een weeralarm gegeven wegens de uitschieters in de wind, die veel gevaar kunnen veroorzaken. Die windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur hebben her en der in het land overlast en schade veroorzaakt.

Door de zuidwesterstorm die zaterdag over Nederland trok, zijn enkele gewonden gevallen. Uitschieters in de wind veroorzaakten hier en daar schade en overlast. Onderdelen van daken waaiden los en bomen vielen om. Het lucht- en scheepvaartverkeer had eveneens last. Het KNMI gaf een weeralarm uit.

Een 17-jarige Duitser raakte op het Erkemederstrand in Zeewolde gewond nadat de harde wind hem en zijn hangglider de lucht in had getrokken. De jongen viel van acht meter hoogte op het strand. In Leeuwarden werd een vrouw van de fiets geblazen. Ze verloor het bewustzijn en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Platen

In Nijkerk waaiden aluminium platen van daken van zeker vijf woningen. Niemand raakte gewond. In Almere belandden glasplaten uit de overkapping van het spoorwegstation op de grond. Op het dak van het station van Enkhuizen ging een antenne van een steunzender van de spoorwegpolitie om.

De storm veroorzaakte in Friesland veel schade. De politie meldde dat het vooral ging om losgewaaide onderdelen van daken en omgewaaide bomen, die in twee gevallen auto's beschadigden.

Het lucht- en scheepvaartverkeer had ook last van de zware storm. De veren tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland en tussen Den Helder en Texel voeren minder. De vroege afvaart van de snelle veerboot Discovery tussen Hoek van Holland en Harwich werd wegens het slechte weer geannuleerd.

Schiphol

Schiphol had door de harde wind tijdelijk maar één startbaan en landingsbaan beschikbaar. Het binnenkomende en uitgaande verkeer liep flinke vertragingen op en een onbekend aantal vluchten ging niet door.

Boom


Tussen Deventer en Olst viel een boom tegen de bovenleiding

Het treinverkeer ondervindt nog steeds veel hinder van de harde wind. Dat heeft ProRail verkeersinformatie laten weten.

Tussen Deventer en Olst is een boom tegen de bovenleiding gewaaid. Er is op het enkele spoor tussen beide plaatsen geen treinverkeer mogelijk. Tussen Doetinchem en Winterswijk waaide een boom op het spoor. Ook daar rijden geen treinen.

Tussen Kruiningen-Yerseke en Rilland-Bath woei een stuk plastic in de bovenleiding. Daardoor raakte een spoor versperd tussen Bergen op Zoom en Vlissingen. In beide gevallen lopen reizigers vertraging op.

In Hoogeveen zijn in een plaatselijke bui windstoten van 120 kilometer per uur gemeten. Boven land was de wind over het algemeen krachtig tot hard (windkracht zes tot zeven).