LEEUWARDEN - Een 48-jarige man uit Heerenveen zit vast op verdenking van bedreiging van het Tweede-Kamerlid Jacques Tichelaar uit Oranjewoud. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag bekendgemaakt.

De verdachte zou tussen 20 december 2004 en 4 januari 2005 het PvdA-kamerlid verbaal met geweld hebben bedreigd. Tichelaar kon hierdoor zijn plicht in de Tweede Kamer niet "vrij en onbelemmerd" vervullen, aldus het OM.

Volgens het OM is er mogelijk een verband tussen de bedreigingen en een eerdere strafzaak tegen de man. De verdachte is namelijk eerder veroordeeld voor bedreigingen. De Hoge Raad heeft op 21 december besloten een cassatieberoep van de verdachte af te wijzen. De man uit Heerenveen zou deze beslissing van de Hoge Raad via Tichelaar willen beïnvloeden.

De man, die op 4 januari is aangehouden, geeft toe dat hij Tichelaar heeft benaderd, maar ontkent dat deze benadering bedreigend van aard zou zijn geweest. De woning van Tichelaar is maandagavond door de politie bewaakt. Woensdag 19 januari bekijkt de Rechtbank Leeuwarden of de man langer vast moet blijven zitten.