DEN HAAG - Murat D., de leerling die een jaar geleden de onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, stapt naar de Hoge Raad om het vonnis van het gerechtshof in Den Haag aan te vechten. De minderjarige Hagenaar werd op 23 december volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Een woordvoerster van het gerechtshof maakte de nieuwste ontwikkeling in de moordzaak vrijdagmiddag bekend. A. Moszkowicz, de advocaat van Murat D., was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Eind april kreeg de destijds pas 17 jaar geworden Murat van de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag ook al vijf jaar celstraf en tbs. Zowel de jeugdstrafkamer als het gerechtshof namen daarmee de eis van het Openbaar Ministerie (OM) over.

Van Wieren

Op 13 januari 2004 schoot de jongen de onderdirecteur tijdens de pauze in de kantine van de school in het hoofd. De jongen was boos op Van Wieren omdat die hem dreigde te schorsen. De onderdirecteur overleed later op de dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.