NIJMEGEN - Het Amerikaanse luchtbombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 was een vergissing. Dat is de belangrijkste conclusie uit nieuw onderzoek dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) uitvoerde.

De resultaten zijn vrijdag bekendgemaakt tijdens een presentatie in het Nijmeegse stadhuis. Ruim zestig jaar na dato heersen er onder de Nijmeegse bevolking twijfels of de geallieerden per ongeluk de binnenstad van Nijmegen verwoestten. Daarbij kwamen circa 750 mensen om het leven.

Onderzoekster A. Mooij van het NIOD: "Het was een vergissingsbombardement, omdat de Amerikaanse piloten dachten dat ze boven Duitsland vlogen en omdat er chaos heerste in de lucht door onduidelijke communicatie."

Er is volgens Mooij bovendien geen tweede bombardement geweest. "Ooggetuigen die na jaren rapporteerden dat ze de piloten en de bommenluiken konden zien, hebben zich waarschijnlijk vergist in de geallieerde transporttoestellen en bommenwerpers die later in het jaar laag overvlogen. Al kan ik niet helemaal uitsluiten dat zich Duitse jachtvliegtuigen op lage hoogte verplaatsten over Nijmegen."

In 1984 verscheen het belangrijkste onderzoek naar het bombardement tot nu toe onder de boektitel 'De fatale aanval' van A. Brinkhuis. De conclusies in dat boek staan nog altijd overeind, stelt het NIOD.

Burgemeester G. ter Horst van Nijmegen wil graag een vervolgonderzoek naar hoe de Nijmegenaren het bombardement en de nasleep beleefden, maar zegt daar niet de benodigde 100 tot 200 duizend euro voor te hebben.

"Ik wil graag de Amerikanen daarop aanspreken. Niet voor het maken van excuses, maar voor een financiële bijdrage. Het zou een mooi gebaar zijn voor de vergissing die zij begingen."