ZOETERMEER - Een 38-jarige vrouw uit Zoetermeer heeft hoogstwaarschijnlijk in de nacht van donderdag op vrijdag in haar woning aan de Kikkersloot haar twee kinderen gedood. Daarna pleegde ze even na middernacht zelfmoord door voor de trein te springen. Dat meldde de politie vrijdag.

De politie vond de dode kinderen, een jongetje van drie en een meisje van zes, vrijdagochtend rond 6.00 uur. In het kader van het onderzoek naar de zelfmoord nam de politie een kijkje op het adres van de vrouw, waar de kinderen bleken te liggen.

Niet problematisch

Het gezin staat bij politie Haaglanden niet bekend als problematisch. Ook bij bureau Jeugdzorg in de regio Den Haag is het gezin onbekend. De politie onderzoekt wat zich in de woning precies heeft afgespeeld. Een woordvoerder van de politie verwacht dat later op de dag meer bekend wordt over de doodsoorzaak van de kinderen.

Achtergronden

Over de achtergronden van het drama is vrijwel niets bekend. De vrouw en haar kinderen woonden nog maar kort, circa twee maanden, in de bovenwoning aan de Kikkersloot. Buren kenden haar nauwelijks. Een buurvrouw kreeg met kerst nog wel een kaartje van de 38-jarige vrouw in de bus, maar had verder geen contact met haar, vertelde ze.

De politie heeft om 11.00 uur in het Zoetermeerse politiebureau voor buren en medewerkers van de school van de omgekomen kinderen een informatiebijeenkomst gehouden. Een groot buurtonderzoek houdt de politie niet, omdat duidelijk is dat omwonenden niks van het gezin weten.

Familiedrama's

Het familiedrama in Zoetermeer is het jongste in een lange reeks. Hier volgt een overzicht van recente familiedrama's in Nederland met meerdere slachtoffers.

1998
- januari: een 43-jarige overspannen vrouw uit Dongen doodt haar anderhalf jaar oude zoontje en pleegt zelfmoord. De lichamen worden pas vier weken later gevonden.
- juni: in een woning in Amsterdam vindt de politie de ontzielde lichamen van een vrouw van 29 jaar, haar twee zoontjes van 8 en 2 jaar, en haar vriend van 27 jaar. Waarschijnlijk heeft een van de volwassenen de anderen gedood en zelfmoord gepleegd.
- juli: een 27-jarige militair uit Renkum doodt zijn 29-jarige zwangere vrouw en hun dochtertje van 14 maanden. Daarna steekt hij het huis in brand.
- december: een 37-jarige man uit Wageningen steekt zijn 34-jarige vrouw, zijn twee zoontjes van 3 en 10 jaar en een dochtertje van 7 jaar dood. Daarna sticht hij brand in de woning. Enkele uren later komt hij om het leven door een verkeersongeval op de A50 in Oss.

2000
- februari: een 32-jarige inwoner van Arnhem brengt zijn enige kind, een peuter van anderhalf, om het leven en daarna zichzelf. Zijn 30-jarige vriendin vindt haar partner en zoontje enige uren later in de slaapkamer van hun woning.

2001
- mei: een 45-jarige man uit Amsterdam brengt zijn 43-jarige vrouw om het leven in hun woning in de Bijlmer. Vervolgens pleegt hij zelfmoord. Een zoon van het echtpaar vindt zijn ouders.
- juni: de politie vindt het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw in haar woning in Halfweg. Onderzoek wijst uit dat haar man haar met messteken om het leven heeft gebracht. De echtgenoot (63) zelf wordt diezelfde dag 's ochtends dood aangetroffen in een woning in Zwanenburg, waar ook het levenloze lichaam van de bewoner van het huis ligt, een 53-jarige neef van de man.
- november: een 23-jarige vrouw komt in de Noord-Brabantse plaats Bavel om het leven, vermoedelijk door schotwonden. Haar 54-jarige moeder is neergeschoten en raakt levensgevaarlijk gewond, de vader is lichtgewond. De politie vermoedt dat de aanleiding van het familiedrama in de relationele sfeer ligt.

2002
- juli: Een 35-jarige vader steekt zijn woning in Roermond in brand. Zes van zijn zeven kinderen komen om het leven. De moeder ontsnapt aan het vuur door uit een raam te springen. De man krijgt vijftien jaar cel en tbs.

2003
- februari: Een 27-jarige Amsterdamse wordt gearresteerd op verdenking van het doodsteken van haar dochter, moeder en nichtje. De vrouw belt zelf de politie en bekent.
- april: Een verwarde 64-jarige man uit Nootdorp steekt zijn 49-jarige vrouw dood en daarna zichzelf. De politie was op de hoogte van problemen bij het echtpaar.
- juni: Een 32-jarige vrouw komt om het leven in Eindhoven. Haar 13-jarige dochter raakt gewond, een 10-jarige zoontje blijft ongedeerd. De politie verdenkt de 39-jarige ex-man, die zwaargewond is door een kogel in zijn hoofd.
- oktober: Een 37-jarige oud-marinier schiet in Kerkrade zijn ex-partner, haar ouders en broer dood.
- december: een 30-jarige man steekt in Schiedam zijn 31-jarige vriendin en twee van haar zoontjes dood. De jongetjes zijn 5 en 9 jaar oud. Een derde zoon van elf jaar overleeft het drama.

2004
- april: Een 41-jarige vader in Zwolle doodt zijn 14 maanden oude zoontje en pleegt daarna zelfmoord. De politie vindt de lichamen nadat het jongetje niet op het afgesproken tijdstip door zijn vader was afgezet bij de moeder.
- april: Een 36-jarige inwoner van Winschoten zou met een mes zijn 23-jarige ex-vrouw en haar moeder hebben doodgestoken. De vader van zijn ex raakt zwaargewond.
- mei: drie kinderen van 5, 7 en 8 jaar oud worden door hun opa en oma vermoord aangetroffen in een woning in Berghem. De slag- en steekwonden waaraan de jongens zijn overleden, blijken te zijn toegebracht door de 36-jarige moeder. Zij heeft dezelfde dag zelfmoord gepleegd door voor een trein te springen.
- oktober: een 37-jarige moeder en haar drie kinderen van 1, 2 en 12 jaar worden met ernstige steekwonden aangetroffen in en rond een woning aan de Händellaan in Naaldwijk. De moeder overlijdt later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Een vierde kind, een 13-jarig meisje, is ontkomen aan het drama omdat het al naar school was.
- december: in Ruurlo is in haar ouderlijke woning een 22-jarige vrouw door haar ex-man omgebracht. Ook haar moeder overlijdt later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De 32-jarige ex-man heeft zich kort na het misdrijf bij de politie aangegeven.

2005
- januari: De politie treft twee kinderen van 3 en 6 jaar dood aan in een woning aan de Kikkersloot in Zoetermeer. De 38-jarige moeder heeft uren eerder zelfmoord gepleegd door zich voor de trein te gooien.