AMSTERDAM - De Amsterdamse politie legde vorig jaar beslag op bijna 24 miljoen euro (52 miljoen gulden) aan crimineel geld. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het korps Amsterdam-Amstelland dinsdag presenteert. Financieel rechercheren en de crimineel uitkleden is een speerpunt van de Amsterdamse recherche. Niet eerder was het succes zo groot.
Amsterdam-Amstelland

Het is de bedoeling dat dit criminele geld teruggaat naar de staat. Overigens kan dit wel even duren, waarschuwt de politie. Om beslag te leggen moet de politie aantonen dat het geld onrechtmatig is verkregen. Daarna volgt een strafrechtelijk financieel onderzoek om het geld ook feitelijk te ontnemen en dat kost veel tijd.

De Amsterdamse politie arresteerde vorig jaar bijna 48.000 mensen. Hoofdcommissaris J. Kuiper meent dan ook dat het niet nodig is om nog meer arrestaties te verrichten. Wel vindt hij dat zogeheten draaideurcriminelen, criminelen die voortdurend in herhaling vallen, harder moeten worden aangepakt. Volgens Kuiper is deze kleine groep verantwoordelijk voor het overgrote deel van de criminaliteit.

Dubbel gevoel

In het jaarverslag komt meer dan ooit het dubbele gevoel van het Amsterdamse korps over het presenteren van cijfers naar voren. De eerste twintig bladzijden zijn vrijgemaakt voor criminoloog F. Bovenkerk die een uiteenzetting geeft over de betrekkelijkheid van cijfers.

"Een oude politiewijsheid luidt dat de schrijver van het jaarverslag eigenlijk niet kan verliezen. Wanneer de criminaliteitscijfers hoger uitvallen dan in de jaren daarvoor kan hij vragen om meer personeel en een hoger budget teneinde de misdaad weer omlaag te krijgen. Als de cijfers lager uitvallen, kan hij zeggen dat we op de goede weg zijn en dat meer menskracht en geld de criminalteit nog verder zal terugdringen", begint hij zijn betoog.

Moord en doodslag

Je zou kunnen zeggen dat het er niet toe doet dat vorig jaar 34 mensen om het leven kwamen in de hoofdstad door moord en doodslag, tegenover 47 in 2000, terwijl het aantal bedreigingen toe nam van in 2000 tot 2566 vorig jaar. Maar de cijfers zijn van grote invloed op het veiligheidsgevoel van de burger en de politiek is er dol op.

Het oplossingspercentage van slechts 15 van de misdrijven wordt aangegrepen om flink geld te pompen in veiligheidsbeleid. Iets waar de politie alleen blij mee zou kunnen zijn, maar Kuiper vindt dat de gehanteerde cijfers tekort doen aan zijn korps. Hij ontwikkelt een methode die beter duidelijk moet maken wat de politie oplost. Een percentage dat tenminste 60 bedraagt, aldus Kuiper. die verwacht dat dit nog aanzienlijk hoger zal liggen.