De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zegt vorig jaar meer dan 350 Palestijnse zelfmoordaanslagen te hebben voorkomen. Het gaat om aanslagen die in de voorbereidingswijze werden verstoord of om potentiële daders die werden opgepakt voordat ze hun aanslag konden uitvoeren.

Volgens de veiligheidsdienst is het aantal (zelfmoord)aanslagen en het aantal slachtoffers in 2004 sterk gedaald ten opzichte van 2003, maar is dat hoofdzakelijk te wijten aan de verbeterde beveiliging en niet aan minder gewelddadige intenties aan Palestijnse zijde. "Het aantal waarschuwingssignalen over op handen zijn de aanslagen is niet gedaald", aldus een donderdag gepubliceerd onderzoek van Shin Bet.

Veiligheidsmuur

De belangrijkste factor bij het voorkomen van zelfmoordaanslagen door Palestijnse terreurorganisaties is volgens de dienst de veiligheidsmuur die inmiddels langs een groot deel van de grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden is opgetrokken.

Doden

In Israël vielen vorig jaar 17 doden als gevolg van geweld van Palestijnse zijde, vergeleken met 214 in 2003. De slachtoffers zijn doden die vielen bij Palestijnse (zelfmoord)aanslagen en bij aanvallen op nederzettingen in de bezette gebieden.

Sinds het begin van de tweede intifada in september 2000 zijn aan Israëlische zijde 1.016 mensen om het leven gekomen en aan Palestijnse 3.414.