DEVENTER - De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer heeft bij twee vleeskuikenbedrijven in West- en Oost-Brabant het pluimveevirus Angara aangetroffen. De door het virus veroorzaakte ziekte is niet eerder in Nederland vastgesteld, aldus dinsdag woordvoerder J. Heijmans.
Gezondheidsdienst voor Dieren
Angara

De aandoening kan dodelijk zijn voor de kuikens. De dieren op beide bedrijven zijn inmiddels geruimd. De beesten zijn in beide gevallen afkomstig van een bedrijf in Limburg. Of daar ook de besmetting vandaan komt, staat nog niet voor 100 procent vast, aldus Heijmans.

De Gezondheidsdienst voor dieren heeft inmiddels een aantal hygiënische maatregelen getroffen om een verdere verspreiding te voorkomen. Die zijn overigens veel minder ingrijpend dan bij de recente uitbraak van mond- en klauwzeer.

Virus

Het is weliswaar een besmettelijke ziekte, maar de snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt mee te vallen, aldus de zegsman. De aandoening is op beide bedrijven eind april, begin mei ontdekt. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen. Volgens Heijmans is er dan ook geen directe reden tot paniek, temeer niet daar al veel langer in Nederland sterk verwante virussen voorkomen, zonder dat dit tot problemen leidt.

Schadevergoeding

De bedrijven die zijn geruimd, krijgen van de overheid geen schadevergoeding. Dat moeten de ondernemingen die bij de productie van vleeskuikens zijn betrokken zelf onderling regelen.