AMSTERDAM - De Dam in Amsterdam stond donderdagavond volgepakt met mensen. Ruim 25.000 mensen kwamen af op het door radiozenders georganiseerde benefietconcert. Radio 3FM, Radio 538, Noordzee FM, RTL FM, Yorin, Radio Veronica en Radio 10 Gold verzorgden donderdag de hele dag een gezamenlijke uitzending. Het concert was daarvan het slotstuk.

Artiesten die voorbij kwamen waren Dinand, Di-rect, Trijntje Oosterhuis met Acda en De Munnik, Xander Buisonjé en Blof. Het concert wordt tegen 22.00 uur afgesloten door DJ Tiësto.

Opening

Dinand, Andy Tieleman en Rene van Barneveld openden het concert. Dinand's ouders komen uit Indonesië, de andere twee werden er geboren. Ze zongen Ruayuan Palau Kelapa, een belangrijk lied voor alle Indonesiërs. Dinand omschreef Andy en Rene als "zijn helden". Hij benadrukte na afloop dat vooral het optreden van Andy Tieleman bijzonder was. Hij mist nog veel familieleden en bekenden.

Di-rect

Ook de leden van Di-rect kennen het rampgebied. "We zijn een paar jaar geleden in Indonesië geweest. We hadden daar een nummer-1-hit. We hebben het land gezien, de mensen. Het is bizar dat hen dit overkomt", zei Spike.

Teruggekomen

Veel artiesten zijn voor de actie voor Azië teruggekomen van vakantie. Xander Buisonjé kwam terug uit Frankrijk, maar vindt het fantastisch om op de Dam te zijn. "Het is bizar dat er zoveel mensen zijn. Er heerst een hele mooie sfeer. Iedereen wil er iets goeds van maken", zei Xander.

Ook Thomas Acda kwam terug van vakantie. "Daar was geen twijfel over mogelijk", aldus de zanger. Hij vindt het emotioneel om weer op de Dam te zijn. "De laatste keer dat we hier waren was voor Theo van Gogh en nu dit."

Eer

Paskal Jakobsen, zanger van de populaire Zeeuwse band Blof, noemde het vooral een eer om op de Dam te mogen staan. De repetitie voor een concert vrijdagavond in Duitsland schoot er bij in, maar het optreden donderdag noemde hij een plicht voor iedere artiest.

Presentatrice Bridget Maasland verwacht veel geld binnen te halen op de Dam. "Hier staan zulke topartiesten. Daar moet je normaal gesproken ook dik voor betalen. Dat geld kan nu allemaal naar het goede doel."