AMSTERDAM - Een motoragent van de Amsterdamse politie is donderdagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een wilde achtervolging tijdens het spitsuur door de hoofdstad en op de snelweg A1.

In de wijk De Pijp hield de politie een automobilist aan die tegen het verkeer in reed. Toen de agenten hem om zijn rijbewijs vroegen, bleken de gegevens niet te kloppen en werd de man gevraagd mee te gaan naar het politiebureau.

Levensgevaarlijk

Daarop reed hij op de agenten in die ternauwernood weg konden springen, aldus een woordvoerder van de politie. Vervolgens ontstond een levensgevaarlijke dollemansrit door de stad waarbij meerdere politieauto's achter de man aanreden. De roekeloze automobilist negeerde rode stoplichten, reed over de vluchtstrook en raasde over zebrapaden waar mensen op liepen.

Op de A1 richting Amersfoort ging een motoragent onderuit bij de afslag Muiderberg. Hij is in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen. Hoe hij ten val kwam, kon de politie nog niet zeggen. Vlak daarna konden agenten de auto tot stoppen dwingen. Behalve de automobilist zijn ook de andere inzittenden, een vrouw en twee tieners, aangehouden.