WASHINGTON - Agenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten waren vorig jaar geïnfiltreerd in het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. De dienst hoorde in de weken voor 11 september al-Qaeda-leden ook praten over een op handen zijnde grote aanslag. Niemand kon er echter achter komen waar of wanneer die dan zou zijn. Dat meldde dinsdag de Amerikaanse krant USA Today.

In het Amerikaanse Congres beginnen dinsdag hoorzittingen over het functioneren van de veiligheids- en inlichtingendiensten, zoals CIA en FBI, die de aanslagen op 11 september niet wisten te voorkomen. De laatste weken is er steeds meer kritiek gekomen op die diensten, omdat er voor 11 september toch allerlei aanwijzingen waren voor een grote aanslag.

Een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris verdedigde de diensten door die aanwijzingen af te doen als "spelden in een hooiberg". De bevolking lijkt er echter niet gerust op.

Gesloten deuren

President Bush hield er tot nu toe zijn mond over, maar suggereerde maandag dat er misschien verbeteringen nodig zijn. De hoorzittingen beginnen achter gesloten deuren. Als getuigen staan op het programma onder anderen CIA-directeur George Tenet en zijn collega van de FBI Robert Mueller.

De CIA heeft het Congres een dossier van 350.000 pagina's toegestuurd. Ook zijn er nog eens 13.000 pagina's afgeluisterde gesprekken. Enkele daarvan zijn voor 11 september vertaald en geanalyseerd. Een aantal andere teksten bleef liggen omdat er te weinig vertalers waren, zo hebben twee agenten al meegedeeld.

Inmiddels heeft de CIA een speciale paramilitaire eenheid ingesteld die terreurgroepen en hun leiders buiten de VS moet opsporen. Er bestaan al enkele van dergelijke diensten, maar deze valt direct onder het bevel van het antiterrorismecommando van de CIA. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris, die anoniem wil blijven, dinsdag bekendgemaakt.