PHUKET - Het rampenidentificatieteam (RIT) blijft in Thailand zolang er nog slachtoffers te identificeren zijn. Dat zal waarschijnlijk nog twee maanden duren, aldus minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag na afloop van zijn bezoek aan het rampgebied in Phuket.

Remkes van Binnenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan de tempel nabij Khao Lak op het Thaise eiland Phuket waar het Rampen Identificatie Team (RIT) werkt aan het identificeren van de slachtoffers van de tsunami. "Een hele schokkende ervaring", zei hij na afloop.

Moeilijk

Samen met Peter van Zunderd, de korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Nederlandse ambassadeur in Thailand Pieter Marres liet Remkes zich rondleiden over het tempelcomplex. De minister roemde het werk van de RIT'ers. "De mensen moeten hier hun werk doen onder buitengewoon logistiek moeilijke omstandigheden." Van Zunderd zei dat het RIT na het weekeinde wordt afgelost.

Fantastisch werk

"Mijn mannen doen hier fantastisch werk. En aangezien het nog wel een hele tijd zal duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, komen er nieuwe mensen om ze af te lossen", aldus Van Zunderd. Hij noemde de situatie zoals hij die aantrof op het tempelcomplex, "overweldigend. Dat komt vooral door de enorme aantallen slachtoffers."

Volgens een RIT-lid waren er donderdag 28 containers met lichamen onderzocht op specifieke kenmerken en is van de slachtoffers DNA afgenomen. Twintig gekoelde containers, met ongeveer vijftig lichamen per container, moeten nog worden onderzocht.

Aflossing

De RIT-leden die nu in Thailand werken zullen wel worden afgelost omdat "het menselijkerwijs niet denkbaar is dat zij dit nog twee maanden blijven doen."

De omstandigheden waaronder zij moeten werken zijn "verre van ideaal", zegt de bewindsman. RIT-leden die per bus naar de werkplek rijden, zijn per dag vijf uur onderweg. "Ter illustratie: we zijn vanochtend om zes uur vertrokken, het is nu negen uur in de avond en de mensen zijn nog niet terug."

"De efficiency en snelheid moet verbeteren", vindt Remkes, " want de nabestaanden hebben recht op emotionele duidelijkheid".

Hij heeft donderdag met de gouverneur van Phuket al gesproken over verbetering van de omstandigheden. KLPD-chef Van Zunderd, in feite de baas van het RIT, zal dat vrijdag nog eens aanroeren in gesprekken die hij dan heeft met lokale autoriteiten.

Remkes zelf zal waarschijnlijk vrijdagavond terugkeren naar Nederland.