JOHANNESBURG - Een zoon van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is donderdag in een ziekenhuis in Johannesburg overleden aan de gevolgen van aids. Dat heeft Nelson Mandela meegedeeld in Johannesburg. Aids is wijdverbreid in Zuid-Afrika.

De 54-jarige Makgatho lag al enkele weken in het ziekenhuis. De familie wilde de aard van zijn aandoening aanvankelijk niet bekendmaken, omdat dat de privacy zou aantasten. Makgatho was weduwenaar, zijn vrouw Zondi overleed in 2003 aan een longontsteking.

Oudste kind

Makgatho werkte als advocaat voor de grootste bank in Zuid-Afrika, de Standard Bank. Hij was het oudste kind uit Mandela's eerste huwelijk met Evelyn, die vorig jaar is overleden.

Volgens de biografie Mandela van Anthony Sampson was de band tussen de nu 86-jarige oud-president en zijn zoon niet erg hecht. Zo was Makgatho niet aanwezig bij Mandela's inauguratie als president in 1994.

Mandela verloor al eerder een zoon, Thembekile. Hij kwam om het leven door een auto-ongeluk in 1969, tijdens Mandela's langdurige gevangenschap. De regering tijdens de apartheid weigerde Mandela toen toestemming te geven om Thembekile's begrafenis bij te wonen. Mandela heeft nog drie dochters.