DORDRECHT - De in Spanje woonachtige Nederlander E.K. (49) die zich valselijk uitgaf voor tandarts, is donderdag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot anderhalf jaar cel. In praktijken in Veenendaal en Numansdorp verrichtte de mondhygiënist, vanaf eind 2000, ingrijpende medische handelingen die alleen zijn voorbehouden aan tandartsen.

Met louter valse tandartsdiploma's op zak ruïneerde de man gebitten en stuurde hij zijn patiënten te hoge rekeningen. Ook kocht hij tandartsgoud en andere benodigdheden in, zonder die ooit te betalen. Een bedrijf in Zeist zou zo voor 60.000 gulden (ruim 27.000 euro) zijn benadeeld. Om zijn praktijk op te sieren, huurde de man bij de Kunstuitleen voor veel geld aan kunst die hij nooit terugbracht en waarvoor hij nooit betaalde.

De rechtbank achtte echter -anders dan het Openbaar Ministerie- niet bewezen dat de tandarts dat bedrijf willens en wetens had opgelicht. Evenmin achtte de rechtbank bewezen dat de man van tevoren wist dat hij nooit zou gaan betalen voor de kunst van de Kunstuitleen waarmee hij zijn Veenendaalse praktijk opsierde.

Vluchten

De neptandarts vluchtte uiteindelijk naar Spanje met achterlating van zijn failliete praktijk, een onbekend aantal gedupeerde patiënten en tientallen schuldeisers.

Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden was ook anderhalf jaar cel geëist tegen de verdachte die de zitting overigens niet bijwoonde. Ondanks de gedeeltelijke vrijspraak (voor het oplichten van de tandartsgoudleverancier en de Kunstuitleen) kreeg de verdachte dezelfde straf als door de offcier van justitie was geëist.