ROTTERDAM - Patiënten met chronische neusklachten zoals verstopping, loopneus en niezen, die niet worden veroorzaakt door een allergie, kunnen baat hebben bij behandeling met hete peperneusspray. Dat stelt J. van Rijswijk in een proefschrift waarop hij volgende week promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens Van Rijswijk heeft ongeveer de helft van de 200.000 niet-allergische patiënten met chronische neusklachten geen baat bij de standaardbehanddeling met lokale corticosteroïdspray. Tot voor kort was die groep aangewezen op spoelen met zout water en het mijden van rokerige ruimtes. Nu blijkt echter dat een behandeling met hete peperspray bij een groot deel van hen aanslaat.

Verslaving

Belangrijk is wel dat de patiënt niet rookt en niet verslaafd is aan sprays die bij de drogist verkrijgbaar zijn en die alleen verlichting geven op korte termijn.

Het effectiefst blijkt het als de patiënt vijf keer per dag een behandeling met de hete peperneusspray krijgt. Van Rijswijk gaf een groep van vijftien patiënten op een dag vijf keer de spray en een andere, even grote groep vijf behandelingen in een periode van twee weken. Bij beide groepen was een belangrijke afname van klachten te zien. Maar bij de eerste groep was die verbetering sterker dan bij de tweede.

Effect

Het gunstige effect hield negen maanden aan. Ook bleek dat de patiënten minder overgevoelig waren voor koude, droge lucht. De behandeling had geen negatief effect op de reuk, het gevoel in de neus, de bloeddruk of de hartslag.