DEN HAAG/HILVERSUM - De Nederlandse actie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië heeft 112.144.000 euro opgeleverd. Tegen middernacht werd die eindstand bekend tijdens de Nationale Actie voor Azië, een gezamenlijke televisieactie van Nederland 2, RTL4 en SBS6.

Bekijk video: Studentenactie; 'Kratje voor Atjeh'
Modem/ Breedband

De Samenwerkende Hulporganisaties haalden 72 miljoen binnen voor de Nationale Actie voor Azië op televisie donderdag begon. Giften van particulieren, veel kinderen en bedrijven in ontvangst genomen door 2000 vrijwilligers, waaronder 160 bekende Nederlanders, stuwden dit bedrag in de loop van de avond op voorbij de 100 miljoen euro.


Foto: Jorde de Ridder | Ruim 25.000 mensen bekeken donderdagavond het benefietconcert op De Dam in Amsterdam

Drie zenders

Op televisie waren het Nederland 2, RTL4 en SBS6 die zich samen hard maakten voor de slachtoffers in Azië en Oost-Afrika. Op alle drie zenders was om 18.30 uur RTL Boulevard te zien. Voor de gelegenheid schoof Mies Bouwman aan bij Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde. De 'koningin van de geldinzameling' bleek haar kunstje waar ze in 1962 met de actie voor Het Dorp geschiedenis mee schreef, nog niet verleerd. Met overtuiging, recht in de camera, maakte ze de kijker duidelijk dat zelfs de kleinste gift van grote waarde is.

100 Miljoen

Geen Nationale Actie voor Azië zonder televisieshow. Vanaf 20.30 uur presenteerden Robert ten Brink, Paul de Leeuw en Martijn Krabbé een show waarbij alles in het teken stond van geld, geld voor giro 555. Begonnen zij nog met een stand van 72 miljoen euro, na middernacht was de magische grens van 100 miljoen ruimschoots gepasseerd en eindigde de uitzending met 112.144.00 miljoen euro op de teller.

Geschiedenis

Tussendoor kreeg Nederland over drie zenders nog het SBS-nieuwsprogramma Hart van Nederland te zien en een speciale TV-Show die normaal gesproken aan Nederland 2 is voorbehouden. Nederland schreef donderdag weer eens geschiedenis. Radiogeschiedenis, televisiegeschiedenis, actiegeschiedenis.

Radio 555

Zes commerciële radiostations en 3FM probeerden ook zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel onder de naam Radio 555. De initiatiefnemers van het tijdelijke station organiseerden donderdagavond ook een benefietconcert op de Dam in Amsterdam. Daar gaven Blof, Acda en De Munnik, Kane-zanger Dinand Woesthoff, Do en dj Tiësto optredens. Ruim 25.000 mensen waren op de been voor het benefietconcert.

Benefietsingle

'Als je iets kan doen', de benefietsingle van de Nederlandse artiesten voor de slachtoffers van de tsunami is donderdagavond in première gegaan. Dat gebeurde tegelijkertijd op drie televisiezenders en zeven radiostations. De tekst van het nummer is geschreven door Karin Bloemen en gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis. De single ligt vanaf vrijdag in de winkels. De opbrengst gaat naar giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Artiesten

Het lied is door een keur aan Nederlandse artiesten ingezongen. Mathilde Santing, Ali B, Trijntje Oosterhuis, Freek de Jonge, Tim Akkerman van Di-Rect, Sharon den Adel van Within Temptation, Jan Smit en Do zijn enkele van hen.

Telefoonnummer

De televisiestations hebben speciaal voor de actie het telefoonnummer 0800-1112 geopend. Tweeduizend vrijwilligers, onder wie bekende Nederlanders, beantwoorden telefoontjes van mensen die nog bijdragen willen doorgeven. Als de lijnen overbezet raken, kunnen donateurs ook gebruik maken van de machtigingskaart die donderdag bij zes miljoen huishoudens in de brievenbus valt.

Balkenende

Minister-president Balkenende is trots op Nederland. Hij zei dat donderdag tijdens de televisieactie voor Azië. "Ik ben zo trots op wat er allemaal in Nederland gebeurt. Kinderen die statiegeldflessen ophalen, bedrijven die geld storten."

Saamhorigheid

De minister-president roemde de Nederlandse saamhorigheid en solidariteit met de slachtoffers. Hij deed een oproep aan alle kijkers geld over te maken op giro 555.

Nationale actie

De succesvolste nationale actie tot woensdag was in 1999 voor de vluchtelingen in Kosovo. De opbrengst was toen 114 miljoen gulden (bijna 52 miljoen euro).

Woensdag stond Nederland al drie minuten stil bij het leed in Azië. Bij de ramp kwamen zeven Nederlanders om, maar voor het leven van dertig vermisten wordt gevreesd. Van nog 102 andere Nederlandse bezoekers of inwoners van het rampgebied is het lot nog onduidelijk.

Bekijk video:
Modem/ Breedband