JAKARTA - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de wereld geprezen voor zijn vrijgevigheid. De ramp van 26 december en de daarop volgende dagen hebben ons de kans geboden onze menselijkheid te tonen en de wereld heeft die uitdaging aangenomen en is verenigd, zei de VN-voorman donderdag tijdens de internationale conferentie in Jakarta over de gevolgen van de zeebeving.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"De afgelopen elf dagen behoren tot de donkerste in ons leven. Maar ze hebben ons ook de mogelijkheid gegeven een nieuw soort licht te aanschouwen. We hebben de wereld zien samenkomen. We hebben iedereen zien samenkomen, noord, zuid, oost en west", zei Annan. De vloedgolven zijn volgens de Ghanees voor de VN de grootste natuurramp sinds de organisatie het levenslicht zag.

"We zullen nooit exact te weten komen hoeveel mannen, vrouwen en kinderen zijn omgekomen in de elf dagen sinds de tsunami. Het werkelijke aantal doden overstijgt vermoedelijk de 150.000", aldus Annan. "We weten dat minstens een half miljoen mensen gewond zijn geraakt en dat bijna twee miljoen voedselhulp nodig hebben en dat nog veel meer waterzuivering en gezondheidszorg nodig hebben", ging hij verder.

"We hebben de plicht tegenover de overlevenden te voorkomen dat de tsunami wordt gevolgd door een tweede golf doden maar dit keer door oorzaken die zijn te voorkomen", waarschuwde de VN-baas.