DEN HAAG - LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn houdt eind januari een toespraak op een nieuwjaarsbijeenkomst van het Vlaams Belang in Antwerpen. De opvolger van het Vlaams Blok heeft Nawijn gevraagd om te spreken over de politieke situatie in Nederland na de moord op Theo van Gogh.

Nawijn zegt uitgenodigd te zijn door Vlaams Belang-leider Dewinter, met wie hij half december discussieerde tijdens een bijeenkomst op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dat het Vlaams Blok vorig jaar voor racisme veroordeeld werd en overging in het Vlaams Belang, schrikt Nawijn niet af. "Het Vlaams Belang is geen racistische partij. In Nederland worden ergere dingen gezegd." Tijdens het debat in Rotterdam noemde Nawijn het verbod van het Vlaams Blok al een schandaal.

Met de rest van zijn fractie heeft Nawijn geen overleg gehad over zijn toespraak in Antwerpen. Dat hoeft ook niet zegt Nawijn, want hij heeft sinds de zomer een status aparte binnen de LPF-Kamerfractie.

Fractievoorzitter Van As van de LPF noemt het "alleen maar goed" dat Nawijn de dialoog zoekt met Vlaams Belang. "We kunnen beter met elkaar communiceren, dan elkaar verketteren en in de loopgraven kruipen. We hebben gezien waartoe dat leidt met Pim Fortuyn."