ENKHUIZEN/GRONINGEN - Van een woning aan de Zwaluwweg in Enkhuizen is dinsdagavond een deel van het dak vernield door vallend ijs. De Rijksuniversiteit Groningen gaat monsters onderzoeken van de ijsklomp, die volgens de gedupeerden de omvang van een voetbal moet hebben gehad. De Groningse sterrenkundige T. Jurriëns spreekt van een 'bijzondere' ijsklomp.

Volgens de bewoners van de getroffen woning moet de ijsklomp van een vliegtuig zijn gevallen. Jurriëns betwijfelt dat. "Uit mijn contacten met de gedupeerden blijkt dat de ijsbol stinkt en erg smerig is. Dat is bij ijsklompen van een vliegtuig doorgaans niet zo. Die zijn meestal doorzichtig en geuren niet", aldus Jurriëns.

Grappenmaker

Een andere optie is volgens de Groningse geleerde dat een grappenmaker de ijsbal het dak op heeft gegooid. "Maar aangezien die bol de omvang een bescheiden voetbal moet hebben gehad, zou dat dan wel een heel erg sterke grappenmaker zijn geweest om die bal zo hoog te gooien", denkt Jurriëns. "Hoe het ook zij, deze ijsklomp is anders dan andere."

Het ijs heeft zes dakpannen en het dakbeschot van de woning beschadigd. De brandweer heeft een noodreparatie aan de woning moeten verrichten.