PHUKET - De opnieuw in opspraak geraakte minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vindt dat hij zijn gezicht niet eerder had moeten laten zien in Phuket.

"Een loslopende minister hier heeft geen toegevoegde waarde", zei de VVD-bewindsman woensdag na aankomst op Thaise vakantie-eiland, waar veel Nederlanders verbleven toen de natuurramp op tweede kerstdag toesloeg.

Hypeachtig

De politiek viel begin deze week over Remkes heen, omdat hij zich nog niet had laten zien in Phuket, terwijl hij in Thailand op vakantie is. Remkes noemde de ophef "hypeachtig". Hij hoorde maandagavond van de rel, toen hij zijn beslissing om woensdag te gaan al had genomen.

De indruk dat hij pas besloot naar Phuket te reizen nadat de Tweede Kamer daarom had geroepen, is niet terecht, zei Remkes tegenover de verzamelde pers op het eiland. Hij had halverwege de dag al laten weten dat hij zou gaan. Door een misverstand op het departement is dat bericht pas later die dag bij de juiste persoon terechtgekomen.

Kritiek

De Tweede Kamer, waaronder Remkes' eigen VVD, uitte maandag harde kritiek op de minister. Daarmee werd de mening van veel Nederlanders kennelijk weergegeven, want onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond wees een dag later uit dat acht op de tien mensen de handelwijze van Remkes afkeurt.

Remkes kreeg woensdag wel steun van de Nederlandse ambassadeur in Thailand P. Marrés. Hij vindt het beter dat Remkes er nu is dan dat hij drie dagen na de ramp was gekomen.

De lijst met nog niet getraceerde Nederlanders in het rampgebied in Azië is woensdag verder geslonken, naar ruim 120. Op de lijst van niet-traceerbaren staan allerlei Nederlanders, die mogelijk in de regio waren toen de natuurramp gebeurde. Vorige week stonden er nog vijfhonderd mensen te boek als niet-traceerbaar. De lijst slinkt de laatste dagen snel.

Ruim dertig Nederlanders staan nog steeds te boek als vermist. Het gaat dan om mensen van wie zeker is dat zij in het getroffen gebied waren toen de ramp zich voltrok. Het officiële aantal Nederlandse doden ligt nog op zes.