ANTWERPEN - De jury van de rechtbank in Antwerpen heeft maandag alle vier verdachten van de moord op de Vlaamse veearts Van Noppen schuldig bevonden. Van Noppen, vermoord in 1995, was bekend om zijn strijd tegen het gebruik van verboden groeihormonen voor slachtvee.

Dat gevecht leidde tot een staat van oorlog met de vleeswereld. Letterlijk, want de jury heeft maandag geoordeeld dat niet alleen de huurmoordenaar, maar ook de leden van de 'hormonenmaffia' schuldig zijn.

Het vonnis betekent een overwinning voor de Belgische justitie. Het was niet zo moeilijk te bewijzen dat Albert B. de trekker had overgehaald, omdat hij had bekend. Een stuk lastiger was het om de jury ervan te overtuigen dat varkensboer Alex V. de opdrachtgever was.Ook tegen veehandelaar Germain D. en het contact met de onderwereld Carl de S. klonk het 'schuldig'.

Sneller

Het oordeel van de jury kwam veel sneller dan verwacht: de leden hadden slechts drie uur beraadslaging nodig. Vorige week nog hadden advocaten van de vermeende opdrachtgevers twijfel gezaaid, maar maandag nam de weduwe van Van Noppen het woord, zonder gebruik te maken van een advocaat.

Zij vertelde wat haar man de laatste dagen voor zijn dood gezegd had over bedreigingen. Volgens deskundigen maandagavond op de Vlaamse tv heeft haar getuigenis veel indruk gemaakt.

Het ook voor Belgische begrippen uitzonderlijk lange proces, dat al meer dan een maand gaande is, heeft veel aandacht in de media gekregen. De media hebben elke getuigenis, bekentenis of opmerking van een rechter breed uitgemeten. Van Noppen is een nationale held, vergelijkbaar met de speurders die destijds de slachtoffers van Marc Dutroux hebben bevrijd.

Wantoestanden

Jarenlang vocht Van Noppen tegen wantoestanden in de wereld van het vlees, waar grote varkensboeren, slachthuizen en vleesgroothandels duistere zaakjes deden voor eigen gewin en tegen het belang van de consument. Zijn strijd begon al toen hij, nog maar net aangesteld als assistent-keurder in een slachthuis, klaagde over het opnieuw invriezen van eerder bevroren vlees.

Hij heeft nooit zijn mond gehouden en liet zich niet omkopen. Vetmesters waren bang: Van Noppen rustte niet voor hij alle dieren had gekeurd op gebruik van verboden hormonen. Van zijn collega's kreeg hij nauwelijks steun. Integendeel: zij verraadden zijn komst zodat boeren hun positieve dieren tijdelijk naar de buren konden brengen.

Postuum heeft de conscientieuze veearts zijn doel bereikt. Zijn dood veroorzaakte zo'n schokgolf, dat er nu veel meer controles zijn. Omkoperij en andere schandalen lijken nu veel minder voor te komen.

/NIEUWSMedeplichtige in proces-Van Noppen bekent schuldMonsterproces tegen hormonenmaffia van start