DEN HAAG - Het werkbezoek van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Turkije is uitgesteld. Het kabinet heeft daartoe maandag besloten na een gesprek van minister Van Aartsen van Buitenlands Zaken met zijn Turkse collega Cem.

Reden voor het uitstel van het bezoek is "de voortdurende onzekerheid over de zaak Hakan K.", aldus een verklaring van Buitenlandse Zaken. Doel van het bezoek aan Turkije was de heropening van het Palais de Hollande in Istanbul, waar het Nederlands consulaat-generaal gevestigd zou worden. Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zouden Turkije donderdag en vrijdag bezoeken.

De vervroegd vrijgelaten moordenaar van de Nederlandse Marijke van Dijk is maandag opnieuw gearresteerd. Dinsdag wordt bekeken waarom hij amnestie heeft gekregen.

Onafhankelijk

In een telefoongesprek rapporteerde de Turkse minister Çem maandagmiddag aan Van Aartsen over de stand van zaken rond de amnestie voor Hakan Karayavuz en het beroep dat het Turkse Openbaar Ministerie daartegen heeft ingesteld. Maar Çem maakte ook duidelijk dat de Turkse rechterlijke macht onafhankelijk is en dat hij als minister niet kan ingrijpen.

Van Aartsen besloot daarop het bezoek van Willem-Alexander en Máxima uit te stellen omdat de zaak anders te zeer het bezoek zou bepalen. Uitstel van het bezoek wordt niet gezien als een extra drukmiddel op Turkije om Karayavuz weer vast te zetten.

De kans dat Van Aartsen zelf wel afreist naar Turkije is klein. "Hij zou gaan ter begeleiding van het kroonprinselijk paar. Er is niet zoveel reden om alleen te gaan", aldus de woordvoerder van Van Aartsen.

/NIEUWSHakan K. mishandelt Nederlandse journalisteHakan K. opnieuw aangehoudenJustitie hoopt op snelle arrestatie 'Alanya-moordernaar'’Alanya-moordenaar’ weer achter tralies