AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken moet aftreden. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

De minister kwam maandag onder vuur te liggen, omdat hij ondanks zijn vakantie in Thailand het rampgebied nog niet had bezocht. Van de ondervraagden vindt tachtig procent dat Remkes die stap uit zichzelf had moeten nemen.

Maandagmiddag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Remkes woensdag naar het gebied zou gaan om zijn steun te betuigen. Volgens het onderzoek van De Hond vindt 37 procent van de Nederlanders dat 'beter laat dan nooit', maar denkt 34 procent dat dit bezoek 'gezien de commotie geen zin meer heeft'.

Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat een minister altijd minister is en geen recht heeft op een ongestoorde vakantie (56 procent). Hij kan niet zo moe zijn van zijn werk dat hij tijdens zijn vakantie absoluut niet bereikbaar wil zijn, vindt 63 procent.

Een deel van de ondervraagden denkt dat de minister waarschijnlijk 'niet dacht dat hij in het rampgebied veel kon betekenen' (41 procent). Van de geënquêteerden denkt 24 procent dat Remkes 'zich het lot van de slachtoffers en familieleden niet zo aantrok'.

Collega's van de minister op het ministerie en in het kabinet lieten dinsdag weten dat eerder overleg met Remkes was geweest over de kwestie. De minister zou direct na de ramp hebben gebeld om te vragen of hij iets kon doen. De conclusie was vorige week nog dat hij te veel in de weg zou lopen bij de hulpwerkzaamheden.

Remkes' woordvoerder Frank van Beers verklaarde maandag dat het voorstel om een bezoek te brengen aan het Thaise Phuket eerder die dag aan de minister was voorgelegd. Het bezoek van Remkes was volgens Van Beers niet in allerijl georganiseerd om de kritiek aan het adres van de minister te weerleggen.