BRUSSEL/RIJSWIJK - De landen van de Europese Unie nemen woensdag vanaf 12.00 uur (Nederlandse tijd) drie minuten stilte in acht voor de slachtoffers van de vloedgolven in Azië en Oost-Afrika. Van openbare gebouwen van de Europese Unie hangen vlaggen halfstok.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Deense regering wees de oproep om drie minuten stilte in acht te nemen van de hand. Zij maakte dinsdag bekend dat zij het voldoende vindt als van alle openbare gebouwen de vlag halfstok hangt. Voor het besluit heeft de regering geen reden aangegeven. De buurlanden van Denemarken, Noorwegen (geen EU-lid) en Zweden, hebben de oproep van de EU wel overgenomen.

Radio

In Nederland geven onder meer publieke, commerciële en regionale radiozenders gevolg aan de oproep stil te staan bij de slachtoffers van de zeebeving. Ze zijn niet drie minuten stil, waartoe is opgeroepen, maar zwijgen één minuut.

Dit omdat drie minuten voor een medium als radio wel heel erg lang is, legde J. Westerhof, zendercoördinator van Radio 1 en 747 AM, uit.

Den Haag

Politiek Den Haag herdenkt de slachtoffers van de zeebeving op het Binnenhof. Leden van het kabinet, van de Eerste en Tweede Kamer, van de Raad van State en andere hoogwaardigheidsbekleders komen om 12.00 uur bijeen voor een korte plechtigheid.