LOS ANGELES - De mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen duurde voort tot juli 2004, drie maanden nadat het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad in de openbaarheid kwam. Dat blijkt uit verklaringen van oud-gevangenen, die het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair dinsdag heeft gepubliceerd.

Voor een artikel in het tijdschrift ondervroeg Donovan Webster gedurende zestig uur tien voormalige gevangenen. Ze deden tot in detail de verschrikkingen uit de doeken.

Gevangenen zouden zijn aangerand door Amerikaanse militairen, geslagen zijn, elektrische schokken hebben gekregen, en zijn vastgehouden in kooien of kratten. Verscheidene Irakezen zouden zelfs nog in juli zijn mishandeld.

Het tijdschrift benadrukt wel dat het onmogelijk is gebleken de verhalen door onafhankelijke bronnen te laten staven. Een zegsman van de Amerikaanse strijdkrachten spreekt de lezing van Vanity Fair in dezelfde editie tegen. Volgens het blad hebben de slachtoffers twee Amerikaanse bedrijven aangeklaagd die vertalers en ondervragers leverden aan Abu Ghraib.