AMSTERDAM - Nederland staat woensdag en donderdag uitgebreid stil bij de natuurramp in Azië. Supermarkten, taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, treinen, trams, bussen, televisiezenders en radiostations geven woensdag gehoor aan de oproep van het kabinet om rond het middaguur stilte in acht te nemen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat benadrukt dat het niet de bedoeling is dat weggebruikers op de vluchtstrook gaan stilstaan. Met behulp van de informatieborden boven de snelwegen wijst Rijkswaterstaat de mensen naar parkeerplaatsen.

Toespraak

Op hetzelfde moment, om 12.00 uur, houden het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State een herdenking op het Binnenhof. Premier Balkenende zal er een toespraak houden.

Remkes

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) arriveert woensdag om 16.00 uur lokale tijd op het vliegveld van Phuket. De minister was al sinds tweede kerstdag voor een vakantie in Thailand en zal zich op het zwaar getroffen eiland laten informeren over het werk van 'zijn' Rampenidentificatieteam (RIT). Verder spreekt hij met zijn Thaise collega en mogelijk heeft Remkes een ontmoeting met Nederlandse gewonden. Zijn bezoekt duurt tot en met donderdag.

Record

Het bedrag van 26 miljoen euro dat tot maandag was binnengekomen op giro 555 is dinsdag niet meer bijgesteld. Onderzoeker Maurice de Hond verwacht dat particulieren uiteindelijk 75 miljoen euro storten, een record. En net als viervijfde van de Nederlanders heeft ook koningin Beatrix haar steentje bijgedragen. De Rijksvoorlichtingsdienst vertelde dinsdag dat ze een "substantieel bedrag" heeft overgemaakt.

Nationale actie

Donderdag moet nog veel geld worden ingezameld tijden de Nationale Actie voor Azië van de gezamenlijke omroepen SBS6, RTL4 en Nederland 2. De hulpactie breidt zich nog steeds uit en het aantal aangesloten nieuwe initiatieven is eindeloos. Muziekstation TMF en kinderzender Fox Kids passen hun programmering donderdag ook aan en besteden aandacht aan de hulpactie.

Benefietconcert

Op de Dam in Amsterdam is tegelijk met de televisieactie een benefietconcert dat commerciële én publieke radiozenders organiseren en uitzenden. Trijntje Oosterhuis, Acda en de Munnik, Dinand Woensthoff, Blof, Xander de Buisonjé en Do treden op. Bezoekers kunnen tijdens het gratis concert een machtigingskaart invullen voor giro 555.