COLMAR - In hoger beroep heeft het gerechtshof in Colmar in de Elzas dinsdag de 30-jarige Christophe Morat veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij twee vriendinnen bewust had besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.

Een van de twee vrouwen had zo'n moeite met het idee dat zij besmet was, dat zij op 1 november een eind aan haar leven maakte door met haar auto tegen een boom te rijden. Het proces in hoger beroep, aanvankelijk voorzien voor 2 november, werd daarop verzet.

Het Hof in Colmar bevestigde het vonnis van de rechtbank in Straatsburg, dat Morat in juni ook al tot zes jaar veroordeelde. Ook moet hij 230.000 euro schadevergoeding betalen aan beide partijen.

Leugens

Morat wist sinds 1998 dat hij seropositief was. Tegen de eerste vriendin, die zei niet tegen de latex van condooms te kunnen, loog hij en vertelde hij 'clean' te zijn. Bij de tweede gebruikte hij zelfs het argument van zijn eerste vriendin: hij kon niet tegen latex.

Morats advocaten vinden dat het vonnis veel te ver gaat. Volgens hen is er sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Morat zou voorts nooit zijn vriendinnen opzettelijk hebben willen besmetten. Dat kan een grond zijn voor cassatie. De komende dagen besluiten Morat en zijn advocaten of zij daar ook om gaan vragen. Tot dusver zijn bijna alle soortgelijke zaken in Frankrijk uiteindelijk geseponeerd.