DEN HAAG - De lijst met niet-traceerbare Nederlanders in de rampregio in Azië is dinsdag verder geslonken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdagmiddag dat er nog 150 personen op deze lijst staan. Maandag waren dat er nog ruim tweehonderd en vorige week nog vijfhonderd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ruim dertig Nederlanders staan nog te boek als vermist. Het gaat dan om mensen die zich op tweede kerstdag in het latere rampgebied bevonden. Het officiële aantal Nederlandse doden ligt op zes. Buitenlandse Zaken houdt er ernstig rekening mee dat het aantal doden en vermisten de komende tijd nog zal stijgen.

Geen contact

Op de lijst van niet-traceerbaren staan allerlei Nederlanders, die mogelijk in de regio waren toen de natuurramp gebeurde. De lijst slinkt de laatste dagen snel. Er staan ook mensen op die al jaren in Thailand wonen en geen contact meer hebben met familie in Nederland. Ook komen er rugzaktoeristen op voor van wie de ouders niet wisten waar ze op tweede kerstdag in Zuidoost-Azië waren.

Overvol

Volgens Buitenlandse Zaken heeft het weinig zin extra hulpverleners of militairen naar het gebied te sturen, omdat het er al overvol met hulpverleners is. Wel neemt het departement afstand van een oproep van Artsen zonder Grenzen dinsdag om maar te stoppen met het geven van geld. Volgens het departement is er inderdaad genoeg geld voor de noodhulp, maar blijft er nog heel veel nodig voor de wederopbouw in landen als Indonesië, Sri Lanka, Thailand en India.

Gewonde Nederlanders

Drie gewonde Nederlandse toeristen hebben zich dinsdag in Thailand alsnog bij de ANWB gemeld. Daarmee komt het aantal gewonde Nederlanders dat in Thailand op een terugreis wacht op elf. Een patiënt vloog dinsdag naar huis. Dat heeft de ANWB dinsdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder zijn de nieuwe patiënten slechts lichtgewond. Ze meldden zich nu pas, omdat ze door hun verwondingen niet in staat blijken zelfstandig de terugreis te beginnen. Vier gewonden bevinden zich in Bangkok, zeven in Phuket. De ANWB bekijkt van dag tot dag welke patiënten naar huis kunnen.

Drie minuten stil

Nederland staat woensdag en donderdag uitgebreid stil bij de natuurramp in Azië. Supermarkten, taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, treinen, trams, bussen, televisiezenders en radiostations geven woensdag gehoor aan de oproep van het kabinet om rond het middaguur stilte in acht te nemen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat benadrukt dat het niet de bedoeling is dat weggebruikers op de vluchtstrook gaan stilstaan. Met behulp van de informatieborden boven de snelwegen wijst Rijkswaterstaat de mensen naar parkeerplaatsen.

Op hetzelfde moment, om 12.00 uur, houden het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State een herdenking op het Binnenhof. Premier Balkenende zal er een toespraak houden.

Remkes

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) arriveert woensdag om 16.00 uur lokale tijd op het vliegveld van Phuket. De minister was al sinds tweede kerstdag voor een vakantie in Thailand en zal zich op het zwaar getroffen eiland laten informeren over het werk van 'zijn' Rampenidentificatieteam (RIT). Verder spreekt hij met zijn Thaise collega en mogelijk heeft Remkes een ontmoeting met Nederlandse gewonden. Zijn bezoekt duurt tot en met donderdag.