HEERENVEEN/JOURE - De politie in Friesland heeft in november een 61-jarige man aangehouden, omdat hij de burgemeesters van de gemeenten Heerenveen en Skarsterlân met de dood zou hebben bedreigd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden pas dinsdag bekendgemaakt.

De verdachte uit de gemeente Skarsterlân werd in november aangehouden, omdat de man de burgemeesters De Jonge (Heerenveen) en Kuiper (Skarsterlân) per brief met de dood had bedreigd. Op 7 februari moet de verdachte zich voor de rechtbank in Leeuwarden verantwoorden. Advocaat T. van der Goot van de verdachte was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bedreiging

Burgemeester Kuiper zegt dat de bedreigingen alles te maken hebben met een samenwerking tussen de twee gemeenten. "We willen gezamenlijk tussen Heerenveen en Joure industrie, huizen, recreatie en groenvoorzieningen aanleggen. Dat heeft nogal wat consequenties voor de bewoners van dat gebied. De bedreiger is erg boos over een onderdeel van dat plan", aldus Kuiper.

Volgens de burgemeester was de dreigbrief door de verdachte ondertekend. "Het is natuurlijk absurd. Je bent als bestuurder helaas al wat gewend, maar dit is nog maar eens een voorbeeld van de verharding van de maatschappij", aldus Kuiper. Beide burgemeesters hebben aangifte gedaan.