BANGKOK - De Thaise regering heeft dinsdag de belangrijkste meteoroloog van Thailand ontslagen en is een onderzoek begonnen omdat zijn afdeling niet heeft gewaarschuwd voor de tsunami. Een waarschuwing had volgens premier Thaksin Shinawatra duizenden levens kunnen redden.

"Toen de aardbeving met een kracht van 8,9 tot 9,0 op de schaal van Richter Sumatra trof, was het algemeen bekend dat een tsunami kon ontstaan. Maar waarom is er niet gewaarschuwd?", aldus Thaksin.

Een dag nadat de vloedgolf de kust van Thailand had overspoeld, zei het hoofd van het meteorologisch instituut dat Thailand al meer dan driehonderd jaar niet door een tsunami was geraakt en hij geen reden had gehad dit keer wel een vloedgolf te verwachten.

De Thaise krant Nation citeerde echter een anonieme medewerker van het instituut, die zei dat bewust niet was gewaarschuwd. Door een tsunamiwaarschuwing hadden toeristen kunnen besluiten het gebied te verlaten, waardoor de toeristenindustrie in het hoogseizoen zou zijn ingezakt.