SRINAGAR - Indiase grenstroepen hebben maandag in Kashmir een belangrijke rebellenleider doodgeschoten. Dat meldden de Indiase autoriteiten. De Pakistaanse districtscommandant van Jaish-e-Mohammed, Riyaz Ahmed Siddiqi, werd doodgeschoten tijdens een hevig vuurgevecht in het dorp Panju in het district Pulwama in het zuiden van Kashmir.

Op het hoofd van Siddiqi stond een beloning van 200.000 roepees (5350 euro). Volgens een zegsman van de grenstroepen had hij een valse identiteitskaart bij zich. Siddiqi zou betrokken zijn geweest bij verscheidene aanslagen in Kashmir. Een geweer, munitie, granaten en een radiozender werd later bij hem aangetroffen.

Jiash-Mohammed wordt samen met Lashkar-e-Taiba door India verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op het nationale parlement in New Delhi vorig jaar december. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven. India beschuldigt Pakistan ervan de rebellen te ondersteunen.

Spanning opgelopen

Sinds de aanslag is de spanning gestegen tussen beide kernmachten. Langs de grens staan ongeveer een miljoen militairen paraat. Bijna dagelijks vinden er beschietingen over en weer plaats. New Delhi eist dat Pakistan een eind maakt aan het 'grensoverschrijdend terrorisme'. Islamabad ontkent de rebellen direct te steunen.