AMSTERDAM - Minister Piet Hein Donner van Justitie vreest dat de Nederlandse vennootschap zal uitsterven, ten gunste van buitenlandse vormen als de Engelse limited. Dat kan de bescherming van werknemersbelangen beschadigen. Dat zegt de minister dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Donner is bang dat buitenlandse rechtsvormen veel populairder worden dan de Nederlandse. Om die reden stuurde hij eind vorig jaar zijn nota over de modernisering van het ondernemingsrecht naar de Tweede Kamer. Nieuwe rechtspraak van het Europese Hof van Justitie bepaalt dat alle rechtsvormen van EU-lidstaten gelijkwaardig zijn. Daardoor zullen straks tientallen rechtsvormen in Nederland naast elkaar bestaan, verwacht Donner.

Zonder modernisering zal de Nederlandse vennootschap uitsterven, vreest hij. "Het zou daardoor kunnen gebeuren dat ondernemingen massaal overgaan op de Engelse limited of andere rechtsvormen, wanneer ze die bruikbaarder vinden."

Als dat gebeurt zal de typisch Nederlandse bescherming van werknemers en aandeelhouders niet meer gegarandeerd worden. Zo'n ontwikkeling is 'een teken dat onze eigen vennootschap niet beantwoordt aan behoeften die bestaan. Dan verlies je een zekere greep op de bescherming van belangen', zegt Donner. Met een Kamerdebat wil de minister draagvlak creëren voor zijn plannen: "Eerst kijken hoe de hazen lopen, om vervolgens te kijken achter welk hazen we aanlopen."