DEN HAAG - CDA en LPF staan niet afwijzend tegenover het voorstel van de linkse partijen in de Tweede Kamer om de bewindslieden van het nieuwe kabinet uit te nodigen voor hoorzittingen met de vaste Kamercommissies.

CDA-leider Balkenende vindt het idee wel passen binnen de vernieuwing die hij op bestuurlijk vlak nastreeft, zei hij maandag. Hij wijst er wel op dat er al een Kamerdebat over het regeerakkoord op hoofdlijnen gepland staat. "We moeten oppassen voor overdaad, maar ik gooi het idee niet weg. We moeten de voors en tegens maar eens goed afwegen."

Herben

LPF-fractievoorzitter Herben ziet de hoorzittingen ook wel zitten. Hij wil ze dan liever kennismakingsbijeenkomsten noemen. "Dat klinkt wat sympathieker." VVD-leider Zalm heeft nog niet gereageerd op het plan.

PvdA, D66, GroenLinks en SP kwamen daar zondag mee naar buiten. Ze wezen erop dat het Europees Parlement al hoorzittingen organiseert met nieuwe eurocommissarissen.

Maandagmiddag spreken de drie onderhandelaars met informateur Donner over milieu, ruimtelijke ordening en economische zaken.