AMSTERDAM - Het gebruik van de anticonceptiepil in Nederland is al jaren stabiel en zal dat ook blijven. Dit zegt prof. dr. L. de Jong, leraar sociale farmacie en farmaco-epidemiologie in Groningen, dinsdag in Trouw. De Jong publiceerde deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een onderzoek naar het pilgebruik onder tienduizenden Nederlandse vrouwen tussen 1994 en 2002.

In die jaren, en ook in 2003, slikte zo'n dertig procent van de vrouwen tussen de tien en zestig jaar de pil. Dat de pil sinds vorig jaar niet meer vergoed wordt voor vrouwen boven de 21 zal hier niet veel aan veranderen, denkt de onderzoekster.

"Uit onze cijfers over 2003 blijkt dat veel vrouwen aan het eind van dat jaar de pil gingen hamsteren, en dat in de eerste maanden van 2004 het aantal pilrecepten mede daardoor flink daalde. Maar in maart 2004 zien we het alweer aantrekken. Ik kan nu nog niet met zekerheid zeggen hoe de rest van 2004 is verlopen, maar ik verwacht nog geen dramatische daling. Ik verwacht eerder dat het pilgebruik bijna of zelfs helemaal op het oude niveau van circa dertig procent zal komen", spreekt De Jong de vrees tegen van sommige instanties dat veel vrouwen met de pil gestopt zouden zijn.