DEN HAAG - Het bedreigde Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is vorig jaar door Defensie in een Orion het land uitgevlogen. Het VVD-kamerlid werd op 10 november, de dag waarop in het Haagse Laakkwartier verdachten van terreur na een langdurige belegering werden opgepakt, naar marinevliegkamp Valkenburg gebracht. Daar stond een Orion klaar om haar naar een onderduikadres in het buitenland te brengen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ingewijden hebben dat dinsdag bevestigd. Het ministerie van Defensie wil geen commentaar geven.

De VVD-politica is sinds de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november vorig jaar niet meer in de openbaarheid verschenen. Op het lichaam van Van Gogh werd een brief aangetroffen, waarin ze met de dood werd bedreigd.

Laakkwartier

Op 10 november vorig jaar werden in het Laakkwartier enkele leden van de zogenaamde Hofstadgroep opgepakt, een terreurnetwerk dat van plan zou zijn geweest Hirsi Ali en onafhankelijk Kamerlid Wilders te vermoorden. Hirsi Ali werd op 's middags in het geheim naar Valkenburg gereden, waar zij, begeleid door gewapende bewakers, in de gereedstaande Orion stapte. Naar welk buitenlands adres zij is vervoerd, is niet bekend.

Volgens de VVD zal Hirsi Ali overigens na het reces van de Kamer, dat eindigt op 18 januari, weer in de Kamerbankjes plaatsnemen.