BANDA ATJEH/STOCKHOLM - Door de aardbeving en vloedgolven van vorige week zondag zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Mensenhandelaren jagen op deze kinderen en proberen ze naar het buitenland te smokkelen, aldus Indonesische functionarissen maandag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Woordvoerder Masriza van een stichting die voor de rechten voor kinderen opkomt, stelt in de dinsdageditie (plaatselijke tijd) van de krant The Jakarta Post dat hij is geïnformeerd dat twintig weeskinderen uit Atjeh naar Bandung op West-Java en naar Maleisië zijn gesmokkeld. Volgens Masriza worden kinderen door "onverantwoordelijke mensen" uit vluchtelingenkampen gehaald.

Adoptie per SMS

Vooral kinderen onder de vijftien zouden het doelwit van de smokkelaars zijn. The Jakarta Post schrijft dat zeker één organisatie via sms-berichten wezen van Atjeh aan potentiële adoptieouders aanbiedt.

Om kinderhandel te voorkomen heeft de regering in Jakarta maandag verboden dat kinderen jonger dan zestien, die door het natuurgeweld zijn getroffen, Indonesië verlaten. Minister van Justitie en Mensenrechten Awaluddin liet weten dat in havens en vliegvelden op Sumatra strenger zal worden gecontroleerd op het smokkelen van kinderen.

Ontvoering

In Thailand lijkt ondertussen een eerste geval van ontvoering aan het licht te zijn gekomen. Een westerse man zou de twaalfjarige Zweedse jongen Kristian Walker uit een ziekenhuis in Khao Lak hebben meegenomen. Agenten uit Zweden zijn naar Thailand gereisd om daar de politie te helpen in de zaak, meldden Zweedse media.