DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) brengt woensdag een bezoek aan 'zijn' Rampenidentificatieteam (RIT) in Phuket. Hij kondigde dat maandagavond aan na kritiek uit de Tweede Kamer. De minister was al in Thailand, waar hij sinds tweede kerstdag vakantie viert.

De PvdA en zijn eigen VVD toonden zich maandag teleurgesteld omdat Remkes tot nu toe geen bezoek bracht aan de Nederlandse slachtoffers. De minister verblijft op het eiland Koh Samui, aan de oostkant van de landtong in Zuid-Thailand, iets noordelijker dan het overspoelde toeristenoord Phuket. Hemelsbreed liggen de twee eilanden ongeveer 250 kilometer uit elkaar.

Gestoord

Een woordvoerder van Remkes verklaarde maandag dat de minister op tweede kerstdag heeft gebeld om te zeggen dat hij veilig was geland. Hij was van plan zijn vakantie te laten doorgaan en wilde niet gestoord worden: "Doorgaans is het zo dat als de minister op vakantie is, dan is hij op vakantie en wil hij niet gestoord worden."

"Als minister of Kamerlid ben je nooit met vakantie", aldus VVD-Tweede Kamerlid Van Baalen. "Je bent 24 uur per dag minister", zei Samsom (PvdA). Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde daarna dat Remkes niet eerder naar het rampgebied is gegaan omdat daar toen alleen behoefte was aan hulpverleners. De minister is al maandagochtend gevraagd om te gaan, aldus een woordvoerder.

Herdenking

Ook de rest van het kabinet staat woensdag stil bij de ramp in Azië. Samen met de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State houdt de regering woensdag een korte herdenking op het Binnenhof. De leden nemen conform de oproep van het Nederlandse EU-voorzitterschap drie minuten stilte in acht. Premier Balkenende houdt een toespraak.

Trams, bussen, treinen, taxi's en vrachtwagens staan op hetzelfde moment (om 12.00 uur) stil, kondigde de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) aan.

Op een nog te bepalen datum zal er een nationale herdenkingsbijeenkomst zijn met koningin Beatrix, slachtoffers, nabestaanden en familieleden van slachtoffers of vermisten.

Giro 555

De nationale inzameling op giro 555 breekt drie dagen voor de grote televisieactie al records. Inmiddels is 26 miljoen euro gedoneerd, zo maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maandag bekend. Nog nooit werd er bij een nationale hulpactie in Nederland in zo'n korte tijd zoveel geld opgehaald.

De televisieactie van komende donderdag krijgt Martijn Krabbé, Paul de Leeuw en Robert ten Brink als presentatoren. Ook hebben veel andere bekende Nederlanders hun medewerking aan de Nationale Actie voor Azië toegezegd.

Benefietsingle

Marco Borsato onderbreekt zijn vakantie, Frans Bauer en het koor van Kinderen voor Kinderen zullen optreden en de benefietsingle van een aantal Nederlandse artiesten gaat die avond in première. Mies Bouwman, die in 1962 de bekendste inzamelingsactie 'Open het dorp' leidde, zegde eveneens haar medewerking toe.

De deelnemende omroepen Nederland 2, SBS6 en RTL4 openden eveneens gezamenlijk de internetpagina actievoorazie.nl. Belangstellenden kunnen daar bijvoorbeeld geld bieden voor een plek in het studiopubliek.

Initiatieven

Andere initiatieven zijn inmiddels ontelbaar. In de stallen van Henny Huisman in Bakkum is woensdagavond een benefietconcert, voetbalclubs spelen benefietduels, sportbonden dragen 10 eurocent per lid bij, vrijwilligers en studenten gaan geld inzamelen op straat, op Schiphol en op de Vakantiebeurs en steeds meer gemeenten steunen het initiatief om 1 euro per inwoner te doneren.

Over het aantal omgekomen en vermiste Nederlanders was maandagavond niet veel meer duidelijk geworden. Het aantal Nederlandse doden bleef staan op zes, vijf in Thailand en een in Sri Lanka.

Onduidelijkheid

Ruim dertig Nederlanders van wie zeker is dat zij in het gebied waren toen de ramp zich voltrok, worden vermist. Over het lot van ongeveer tweehonderd Nederlanders in de regio bestaat nog onduidelijkheid.