TOKIO - In Japan heeft de directrice van een crèche twintig jaar cel gekregen voor het doden van twee baby's en het verwonden van vier andere. Ze waren aan haar zorgen toevertrouwd in een crèche die dag en nacht open is.

De kinderopvang van de 31-jarige vrouw was gevestigd in haar appartement in Yamato, vlakbij Tokio. De rechter vond dat er geen verzachtende omstandigheden waren. Ze had de weerloze kinderen mishandeld terwijl ze nota bene werd betaald om op ze te passen, zo motiveerde hij zijn uitspraak, die gelijk was aan de eis.

In de zes jaar dat de vrouw de crèche had, gebeurden er altijd abnormaal veel "ongelukken." Zo liep een eenjarig meisje er een gescheurd trommelvlies op en een jongetje van dezelfde leeftijd een gebroken arm. In februari 2000 stierf een kind van een jaar aan een hersenbloeding. Twee weken later overleed een kind van twee aan een schedelbasisfractuur. De directrice werd in juni 2000 gearresteerd.

Japan heeft een chronisch tekort aan kinderopvang. Daarom brengen ouders hun kind vaak noodgedwongen naar privé-crèches die nauwelijks aan regels gebonden zijn. Naar aanleiding van het nu gevoerde proces installeren steeds meer crèches digitale camera's, zodat ouders hun kinderen via internet of mobiele telefoon kunnen zien terwijl ze op hun werk zitten.