RIJSWIJK - Sem was het afgelopen jaar de populairste naam voor pasgeboren jongens. Meisjes krijgen het vaakst de naam Sanne, gevolgd door Lotte, Emma en Anne. Dit blijkt uit onderzoek van voornaamdeskundige Emma van Nifterick.

De populariteit van Sem is opmerkelijk. De naam kwam in 2003 voor het eerst in de toptwintig binnen op de zesde plaats. Van Nifterick: "Dit is een enorme piek".

Bekende Nederlander

De onderzoekster denkt dat de naam vaak gekozen wordt, omdat SBS6-presentatrice Wendy van Dijk haar zoontje Sem noemde. "Het helpt zeker als een bekende Nederlander een bepaalde naam gebruikt."

De naam Sem wordt gevolgd door de al jaren populaire jongensnamen Daan, Thomas en Tim. Ouders kiezen vaak een korte, krachtige stoere naam voor hun zoon, aldus Van Nifterick.

De naam Sanne staat al sinds 1998 stevig op de eerste plek. "Het is een heel neutrale naam. Je kan je er geen buil aan vallen om deze naam te kiezen", zegt Van Nifterick.

Origineel

Originele namen komen ook voor. Van Nifterick bespeurt een opkomst van merknamen als voornaam. "Namen als Diesel, Ola of Ray-Ban zag je jaren geleden niet."

Van Nifterick stelt wel dat het slechts gaat om enkele tientallen per jaar. "Het zijn toch nog vaak eenlingen met zulke namen. Een trend zou ik het nog niet willen noemen."

Van Nifterick verkrijgt haar gegevens van de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de kinderbijslag uitkeert. Zeker 95 procent van alle kinderen valt hieronder. Jaarlijks worden ongeveer 200.000 baby's geboren.

De naam Moham(m)ed is al ruim twintig jaar in Amsterdam de populairste naam onder jongens. Toch is het aantal te klein om in de nationale toptwintig te komen.

In de grote steden wonen veel allochtonen, maar in de andere delen van Nederland is het percentage laag.

Ook eindigt de naam hoog omdat beide spellingen voor de naam - met enkele of dubbele m - meegeteld zijn. In de nationale lijst worden variaties op dezelfde naam apart geteld.