RIJSWIJK - De hoop voor de vermiste Nederlanders begint te vervliegen. Dertig Nederlanders van wie zeker is dat zij in het gebied waren toen de ramp zich voltrok, worden vermist. Over het lot van ruim driehonderd Nederlanders in de regio bestaat nog onduidelijkheid. Tot maandag zijn zes Nederlandse doden te betreuren, vijf in Thailand en een op Sri Lanka.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, P. Marres, is positief gestemd over de hulverlening in het zwaar getroffen zuidwesten van het land. Iedereen doet wat hij kan, aldus de diplomaat die naar eigen zeggen van dag tot dag leeft. Marres maakt zich wel ernstig zorgen over het lot van de vermiste landgenoten in het rampgebied.

Zoekoperatie

Nederlandse familieleden zijn niet te spreken over de leiding van de zoekoperatie. Mensen morren dat ze zelf alles moeten uitzoeken en meer weten dan de ambassade en de ANWB. De Nederlandse ambassade was zondag vertegenwoordigd door een Thaise vrouw die zeer gebrekkig Engels spreekt. Veel hulp bieden kon zij ook niet.

Schuldenverlichting

De PvdA heeft de westerse landen opgeroepen een deel van de schulden van de ergst getroffen landen in Azië kwijt te schelden. Volgens Tweede-Kamerlid Koenders moet Nederland het voortouw nemen in een Europees initiatief voor schuldenverlichting. Het gaat dan vooral om Sri Lanka, Indonesië en India. Ook vindt Koenders dat Nederland militairen van de genie zou moeten sturen naar het rampgebied.

Het CDA zegt schuldenverlichting niet uit te sluiten. CDA-Kamerlid Ferrier vindt dat alle landen niet over een kam moeten worden geschoren. Eventuele kwijtschelding zou per land kunnen verschillen.

Kiezen

De samenwerkende internationale identificatieteams in Thailand, waaronder het Nederlandse RIT, werken inmiddels 24 uur per dag om de duizenden doden te identificeren. Van alle lichamen worden kiezen getrokken die worden vergeleken met gebitsgegevens. Als identificatie daarmee niet lukt, zullen de onderzoekers van DNA-monsters gebruikmaken.

Phuket

De zoektochten van Nederlanders in Phuket naar hun vermiste familieleden heeft nog weinig opgeleverd. Jeffrey Ekkelkamp is nu vijf dagen op zoek naar zijn moeder, die zondag op het strand van Khaolak verdween. Het enige wat hij tot nu toe heeft gevonden, zijn persoonlijke bezittingen van overledenen van de tsunami in Thailand. Hij vond de tas van zijn moeder op het strand naast het hotel. "Mijn vader had me gevraagd met iets tastbaars terug te komen en dat kan ik nu."

Gewonden

In Thailand zijn nog ongeveer vijftien Nederlanders die gewond zijn geraakt door de gevolgen van de zeebeving. Zes Nederlanders zijn zondagochtend met een militaire vlucht in België aangekomen. Van hen zijn er twee overgebracht naar een ziekenhuis. Een van deze twee ligt in het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Daar liggen nu twaalf gewonden. Tien van de 22 die er sinds nieuwjaarsnacht lagen, zijn inmiddels naar huis. Een is overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Balkenende

Premier Balkenende was in de nieuwjaarsnacht bij de aankomst van de gewonden op het vliegveld in Eindhoven aanwezig. De meeste gewonden hebben snijwonden waarbij ze infecties hebben opgelopen door verontreiniging. De opgenomen patiënten moeten drie dagen in quarantaine om besmetting met de MRSA-bacterie uit te sluiten.

Intussen ontplooien in Nederland steeds meer particulieren, gemeenten, bedrijven en clubs initiatieven om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de natuurramp. Of het nu acties zijn van horecagelegenheden, het bedrijfsleven, het Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland en een ballonvaarder uit Friesland of een benefietconcert van coverbands in de Achterhoek gaat, iedereen wil zijn steentje bijdragen.