RIJSWIJK - In verscheidene plaatsen in Nederland heeft de politie het afgelopen weekeinde mensen bekeurd die zich niet konden identificeren. Sinds 1 januari is iedereen vanaf 14 jaar verplicht een identiteitsbewijs bij zich te hebben. Nog niet iedereen is daarvan doordrongen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In Groningen kregen twee fietsers een proces-verbaal omdat ze zich niet konden identificeren. De politie had de twee laten stoppen omdat ze geen licht op hun fiets hadden. Toen agenten hun vroegen een identiteitsbewijs te tonen, kregen ze nul op het rekest. De fietsers moeten 75 euro betalen: 50 voor het ontbreken van een identiteitsbewijs en 25 voor de verlichting.

De politie in Utrecht pakte op nieuwjaarsdag twee jongens van 13 en 16 jaar op na een mislukte poging tot inbraak. Een jongen had geprobeerd met tegels een raam van de winkel in te slaan, de ander stond op de uitkijk. Het raam bleek echter steviger dan verwacht.

De zestienjarige kon zich niet legitimeren en kreeg twee processen-verbaal: voor poging tot inbraak en het zich niet kunnen legitimeren. De ander ging voor het tweede vrijuit.