ZAGREB - Stjepan Mesic en Jadranka Kosor moeten het op 16 januari tegen elkaar opnemen in een tweede ronde van de Kroatische presidentsverkiezingen. Geen van de kandidaten behaalde zondag in de eerste ronde de benodigde absolute meerderheid, meldde de centrale kiescommissie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gedoodverfde favoriet Mesic bleef steken op 49,03 procent van de stemmen, aldus de commissie na telling van 99 procent van de stemmen. De conservatieve kandidate Kosor kreeg 20,18 procent van de stemmen. Hoewel de rijke zakenman Boris Miksic in de exit polls als tweede uit de bus kwam, bleek de werkelijkheid voor hem weerbarstiger. Hij eindigde op een derde stek met 17,8 procent.

Mesic

Het nu 70-jarige staatshoofd, Mesic, werd begin 2000 voor het eerst gekozen, nadat de autoritaire Franjo Tudjman in december 1999 was overleden. Mesic beëindigde het internationale isolement van Kroatië en voerde democratische hervormingen door. De formeel partijloze kandidaat weet zich verzekerd van de steun van drie centrum-linkse oppositiepartijen.

Vice-premier Jadranka Kosor is in het veld gebracht door de regerende conservatieve HDZ, de partij van de stichter van de staat, Tudjman. Het hoge percentage Miksic-stemmers wordt gezien als protest tegen de traditionele politiek.