BANDA ATJEH - Amerikaanse marinehelikopters zijn zondag begonnen om overlevenden van de zeebeving en vloedgolven weg te halen van een afgelegen strook langs de westelijke kust van de Indonesische provincie Atjeh. Vluchten die hulpgoederen naar het zwaargetroffen gebied brengen keren terug met gestrande inwoners, aldus een woordvoerder van de marine.

Zeventien helikopters van het Amerikaanse vliegdekschip USS Abraham Lincoln dienen sinds zaterdag in het gebied. Helikopterpiloten zeggen dat ze tot twaalf kilometer uit de kust lijken in het water hebben zien drijven. "Het is onbeschrijflijk'', aldus kapitein Larry Brunt.

Langs de kust proberen talrijke overlevenden met vlaggen de aandacht van de piloten te trekken. "Het zijn er zoveel, je kunt gewoon niet voor iedereen stoppen.''

Honger

Een week na de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende vloedgolven zijn grote delen van het rampgebied nog verstoken van hulp. Uit het noorden van Atjeh komen berichten van honderden gewonden die in hun weggeslagen dorpen honger lijden.

Reddingswerk langs de overstroomde kusten werd zondag bemoeilijkt door hevige stortregens. Weliswaar stromen goederen uit allerlei delen van de wereld toe, maar het lukt hulporganisaties maar moeilijk om voedsel, water en medicijnen in Atjeh zelf te krijgen. Zo kunnen vrachtwagens zestien uur doen over de 450 kilometer lange tocht van de stad Medan, waar de meeste hulp landt, naar Banda Atjeh.

India

De tsunami die een week geleden Indiase kusten overspoelde, heeft daar waarschijnlijk ten minste 14.488 levens gekost. Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken verhoogde het aantal doden en vermoedelijke slachtoffers zondag met ruim 1700.

De nieuwste slachtoffers komen vooral van de afgelegen Andamanen en Nicobaren, nabij het epicentrum van de zeebeving die de vloedgolven vorige week zondag veroorzaakte. Op de eilandengroepen steeg het aantal doden en vermisten van 3754 tot 5421.

Ook de Srilankaanse autoriteiten hebben het dodental zondag verhoogd. Op het eiland zijn 29.744 doden gevallen en worden nog 5540 personen vermist. De meeste slachtoffers zijn gevallen in het gebied dat in handen is van de Tamil Tijgers. De rebellengroep houdt een eigen telling bij die met 18.000 vermisten drie maal hoger uitkomt.